Boże Narodzenie tuż tuż. Jeżeli szukacie sprawdzonych przepisów na świąteczne zupy i desery to mamy kilka propozycji od członków i pracowników Stowarzyszenia "Civitas Christiana".
Fot. Monika / Adobe Stock
WIGILIJNA ZUPA Z LEŚNYCH GRZYBÓW
Przepis od Marty Cielińskiej-Idziak
Przygotowania do wykonania tego świątecznego dania najlepiej rozpocząć już późnym latem, bo najsmaczniejsza grzybowa to ta, z samodzielnie zebranych i ususzonych grzybów.
Składniki – ilość „na oko”
suszone grzyby – np. borowiki i podgrzybki
ziemniaki pokrojone w kostkę i/lub makaron np. typu łazanki – co kto lubi
cebula
masło klarowane
wywar warzywny
do zagęszczenia śmietana 30% i mąka
do dekoracji posiekana natka pietruszki i/lub koper
sól, pieprz i inne przyprawy wg upodobania
Wykonanie:
Wywar warzywny
Do przygotowania wywaru potrzebna będzie woda, marchew, pietruszka korzeń i nać, seler, por, pęczek kopru, cebula, czosnek, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, sól, pieprz. Wywar z warzyw gotuję ok godziny. Przecedzam przez sito. Zostawiam marchew, którą dodaję później do zupy.
Grzyby
Namoczone (najlepiej przez całą noc) grzyby należy odsączyć, wodę z moczenia polecam zostawić, bo to cenny składnik dodawany później do zupy.
Cebulę kroje w kostkę i przesmażam na maśle klarowanym, dodaję grzyby i wszystko razem duszę ok 10 minut.
Zupa
Do garnka z przecedzonym wywarem dodaję smażone grzyby, wodę z moczenia grzybów, i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję ok 30 minut. Pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę marchew, która została z gotowania wywaru warzywnego. Doprawiam do smaku.
Aby zagęścić zupę łączę w osobnym naczyniu trochę zupy ze śmietaną i mąką. Dokładnie mieszam i wlewam do garnka z zupą. Gotuję jeszcze ok 5 minut.
Jeśli do zupy dodaję makaron, to gotuję go osobno wg podanego na opakowaniu przepisu i dodaję do zupy przed podaniem.
Całość dekoruję natką pietruszki i/lub siekanym koprem.
Fot. czarny_bez / Adobe Stock
BARSZCZ WIGILIJNY (BEZ ZAKWASU)
Przepis od Marty Karpińskiej
Składniki:
2 l wody
1 kg buraków
1/2 kg włoszczyzny (pietruszka, seler, marchew)
1 cebula
2 jabłka (renety) ze skórką
2 ząbki czosnku
suszone grzyby
2 szt. ziela angielskiego
pieprz ziarnisty
liść laurowy
majeranek
sok z cytryny
sól i cukier do smaku
Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić w plastry. Włoszczyznę obrać, pokroić w kawałki. Dodać cebulę przekrojoną na pół, jabłka w całości. Zalać zimną wodą. Dodać grzyby i przyprawy poza cukrem, sokiem z cytryny i majerankiem. Gotować powoli, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. 20 min przed końcem gotowania doprawić majerankiem. Odcedzić wywar i dodać wedle uznania soli, cukru i soku z cytryny.
Barszcz serwujemy z uszkami lub małymi pierożkami nadzianymi farszem z kapusty kiszonej i grzybów.
Fot. Michał Kubicki
CIASTO Z MASŁEM ORZECHOWYM
Przepis od Barbary Kubickiej
Składniki:
200 g ciasteczek (np. typu Digestive lub innych kruchych lub krakersów)
60 g masła
400g masła orzechowego
400g masy korówkowej (kajmak)
500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
500g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy masło. Miksujemy ciastka w blenderze. Łączymy składniki. Wykładamy połączoną masę na tortownicę, mocno dociskając ją łyżką do dna. Wkładamy tortownicę do lodówki na 10 min.
Władamy puszkę z kajmakiem do garnka z gotująca się wodą. Garnek zostawiamy na gazie do czasu, gdy masa stanie się rzadsza (będzie się ją łatwiej rozsmarować).
Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na masę z ciastek rozsmarowujemy kajmak. Wkładamy z powrotem tortownicę do lodówki.
Z masłem orzechowym postępujemy analogicznie, jak z kajmakiem – zanurzamy w garnku z gotującą się wodą, a gdy masa stanie się rzadsza – rozsmarowujemy ją na warstwie kajmakowej. Wkładamy tortownicę do lodówki.
Rozpuszczamy żelatynę w wodzie (1/4 szkl.). Ubijamy śmietankę. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder, a na końcu rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na warstwę masła orzechowego.
Na tarce o grubych oczkach trzemy czekoladę. Powstałymi wiórkami czekoladowymi posypujemy warstwę serową.
Tortownicę wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Fot. zukamilov / Adobe Stock
KUTIA WIGILIJNA
Przepis od Aliny Kostęskiej
Kutia wigilijna, to tradycyjna dla mojej rodziny, słodka potrawa bożonarodzeniowa. Wyczekiwana i wyszukiwana wśród wielu potraw na wigilijnym stole. Dziadkowie, którzy przybyli z Kresów przywieźli i wprowadzili tą potrawę na nasz rodzinny stół, bo symbolizowała obfitość, jedność i zdrowie. Kutię przygotowujemy z gotowanych ziaren pszenicy, mielonego maku, orzechów, rodzynek i słodzimy miodem. Namoczona wcześniej pszenica, musi być ugotowana do miękkości. ale nie za miękka, bo zrobi się papka i nie za twarda, bo będzie ciężko ją pogryźć. Przemielony mak i sparzony mlekiem, łączymy z rozpuszczonym miodem, najlepiej wielokwiatowym, aby nie nadał zbyt wyraźnego smaku. A do tego co, kto lubi: orzechy włoskie, rodzynki, migdały, pokrojone figi i suszone morele. Można jeszcze dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i żurawinę. My podkręcamy smak dodając jeszcze śmietankę lub mleko, wtedy można regulować gęstość potrawy, a do tego dodajemy aromat migdałowy lub waniliowy. Trzeba pamiętać, aby potrawę odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Mnie smakuje najbardziej kiedy jest schłodzona i zjedzona jako deser wigilijny. Kto lubi ją prawdziwie, to nie kończy na jednej porcji. Można ją jeść i jeść przez całe Święta Bożego Narodzenia!
Fot. Kamil Latuszek
PIERNICZKI (Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW)
Przepis od Kamila Latuszka
Składniki:
250 g gotowanych ziemniaków (niesolonych!)
250 g miodu
150 g cukru (można dać odrobinę mniej)
125 g masła
450 g mąki
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
1,5 czubatej łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki (bez soli) jeszcze gorące dokładnie rozgnieść.
Miód wlać do garnka, nieco podgrzać i wsypać cukier. Mieszając składniki podgrzewać zawartość i uważać, aby całość się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpuści, dodać masło, ciągle mieszając aż do połączenia wszystkich składników.
Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować na gładką masę. Pozostawić do ostygnięcia.
Przestudzoną masę wlać do dużej miski, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, nie trzeba podsypywać mąką.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać foremkami. Wycięte pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160°C i piec ok. 10 minut w termoobiegu.
Pierniczki po upieczeniu dekorować według uznania.
Fot. Michał Kubicki
BAKALIOWIEC
Przepis od Barbary Kubickiej
Składniki:
4 jajka
1,25 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
4 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
1,75 szklanki różnych bakalii – wg uznania – rodzynki, morele, orzechy włoskie, żurawina, migdały…
Wykonanie:
Utrzeć jajka z cukrem, wlać olej. Dodawać po trochu przesianą mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Wymieszać z jabłkami i bakaliami. Powstałą masę wylać na blaszkę o wymiarach 30x25 cm. Piec w piekarniku przez 1h w 180 stopniach.
Smacznego!
/mdk