Wielka Sobota to czas oczekiwania na Zmartwychwstanie Jezusa. W tym dniu czuwamy przy Jego grobie, ale także święcimy pokarmy, które wkładamy do koszyczka wielkanocnego. Co powinno znaleźć się w święconce i jakie znaczenie ma jej zawartość?
1. Jajka – są one symbolem Zmartwychwstania i nowego życia;
2. Chleb – symbol ciała Chrystusa, który jest pokarmem dla duszy;
3. Baranek z chorągiewką – jest dosłownym znakiem i symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa;
4. Wędlina – Nawiązuje do święta Paschy i baranka, który był podczas niej zabijany. Ma zapewnić płodność, zdrowie i dobrobyt;
5. Sól – oznacza prostotę życia, siły moralne i duchowe. To my, jako uczniowie Chrystusa mamy być solą ziemi;
6. Chrzan – jako symbol Męki Pańskiej przez swój smak. W tradycji oznacza także siłę;
7. Ciasto – najczęściej babka, jest wyrazem naszych umiejętności. Ma być tą osłodą po wszystkich umartwieniach podejmowanych w Wielkim Poście.
W wielu regionach dodaje się także inne rzeczy, takie jak pieprz, czy wodę. Pierwotnie Święcone były całe zastawione stoły, przygotowane już dzień wcześniej na poranek Wielkanocny, tak by w samo Święto nie trzeba było gotować. Obecnie jest to tylko symboliczny ułamek tego obrzędu, który odbywa się w Kościołach i kaplicach. Koszyczek przykrywamy białą serwetą, którą zdejmujemy na czas błogosławieństwa pokarmów. Dobrą praktyką po tym obrzędzie jest adoracja Chrystusa złożonego w grobie.
Więcej o tradycjach i zwyczajach Triduum Paschalnego opowiada dr Anna Sutowicz:
/mdk