Dziś dzielimy się świetnymi, wypróbowanymi przepisami na słodkości, które w Wielkanoc królują na stołach naszych koleżanek i kolegów ze Stowarzyszenia. Najbardziej znane wielkanocne wypieki to babki, mazurki, keks – znajdziecie tu przepisy też na nie, ale proponujemy rozszerzyć deserowe menu o inne pyszności – czytajcie, inspirujcie się. Udanych wypieków!
WIOSENNE CIASTO SZPINAKOWE Z GALARETKĄ
Przepis od Barbary Kubickiej z Civitas Christiana Łódź
Składniki:
BISZKOPT
450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
250 g serka mascarpone (zimne)
200 ml śmietanki 36% lub 30% do ubijania (zimnej)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka wanilii
1 opakowanie galaretki wiśniowej
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklance gorącej wody
DEKORACJA
Wedle uznania – brzoskwinie, wiśnie z kompotu...
Wykonanie:
Wiśniową galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, odłożyć do zastygnięcia w płaskim naczyniu. Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać szpinak, miksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.
Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Masę wylać do okrągłej formy o średnicy 24 cm, piec przez ok. 40 - 45 minut w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić.
Do miski włożyć mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder i wanilię. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Zastygniętą wiśniową galaretkę pokroić w kostki, wymieszać z białą masą.
Ciasto przekroić na 2 części. Na dolną wyłożyć krem mascarpone. Górną część ciasta pokruszyć na białą masę. Udekorować wedle uznania.
MAZUREK Z POLEWĄ I ORZECHAMI
Przepis od Marty Karpińskiej z Civitas Christiana Warszawa
Składniki:
CIASTO
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
POLEWA
1 ½ szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 szklanka cukru
¾ szklanki mleka
4 łyżki oliwy lub oleju
8 – 10 dkg włoskich orzechów drobno posiekanych
Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru, żółtek, śmietany i szczypty soli szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ochłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim blachę do mazurków. Piec w temperaturze 200 – 220oC przez 18 – 20 minut.
Mleko w proszku rozmieszać z kakao, tak żeby nie było grudek. Z cukru i zwykłego mleka ugotować syrop. Do gotowego syropu dodać oliwę, a po chwili mleko w proszku z kakao. Zagrzać na bardzo małym gazie/prądzie, cały czas mieszając do połączenia składników. Gorącą masę niezwłocznie rozsmarować na blacie z ciasta, posypać równomiernie posiekanymi orzechami i docisnąć je.
BABKA MARMURKOWA Z AJERKONIAKIEM
Przepis od Kamila Latuszka z Civitas Christiana Warszawa
(przygotowanie ok. 20 min., pieczenie 60 min., ok. 20 porcji)
Składniki:
5 jaj
250 g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
250 ml ajerkoniaku
250 ml oleju
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 op. proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
75 g kawy mokka w ziarnach
Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175oC. Formę z kominkiem (o poj. 2,5 l) natłuścić i obsypać mąką. Jaja utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą masę (cukier musi się rozpuścić). Dodać ajerkoniak i olej, dokładnie wymieszać. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia, przesiać bezpośrednio do masy, wymieszać. Połowę ciasta przelać do formy.
Do reszty ciasta przesiać przez sitko kakao i wymieszać. Dodać ziarna kawy i jeszcze raz wymieszać. Przelać do formy z jasnym ciastem, delikatnie wymieszać widelcem.
Babkę wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min, sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowa. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można ją podawać z kleksem śmietany lub moczyć w kawie.
JADALNE DONICZKI
Przepis od Justyny Strychalskiej z Civitas Christiana Białystok
Porcje: ok. 10
Składniki:
DONICZKI
6 gorzkich czekolad (najlepiej 64-80%)
250 ml śmietanki 30 % lub 36 %
2 łyżki cukru pudru
garść owoców: truskawki, maliny, borówki
KREM ORZECHOWY
2 serki mascarpone – 500 g
1 duża śmietanka 36% (serek mascarpone i śmietanka muszą być zimne)
3 łyżki cukru pudru
2 duże łyżki masła orzechowego
DODATKOWO
1 paczka ciasteczek czekoladowych Oreo
10 plastikowych, jednorazowych kubeczków
3 garści borówek
gałązki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania doniczek:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Ciepłą czekoladę rozprowadzamy po wewnętrznych ściankach kubeczka, obracamy nim, tak aby masa pokryła boki i dno, zostawiamy ok. 1 cm od górnej krawędzi kubeczka. Odstawiamy na ok. 20 minut do zamrażalnika, następnie wyjmujemy je i ponownie nakładamy kolejną warstwę czekolady. Kubeczki wstawiamy na co najmniej 2-3 godziny do zamrażalnika. Gdy czekolada dobrze zastygnie wyjmujemy kubeczki, nacinamy brzegi, tworząc cienkie paseczki, które delikatnie ściągamy/obieramy z czekoladowej formy doniczki. Ustawiamy na płaskim talerzu i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Ciasteczka Oreo dekonstruujemy – oddzielamy krem od kruchej części i rozkruszamy ją w blenderze.
Sposób przygotowania kremu:
Śmietankę wyjmujemy z lodówki, przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, „krem ze środka” ciasteczek Oreo i masło orzechowe. Łączymy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Kubeczki wyjmujemy, napełniamy przygotowanym wcześniej kremem i owocami. Posypujemy pokruszonymi ciasteczkami Oreo (ziemia). Dekorujemy gałązkami mięty i jadalnymi kwiatami.
MAZUREK KRÓLEWSKI
Przepis od Marty Karpińskiej z Civitas Christiana Warszawa
Składniki:
CIASTO
350 g masła
120 g cukru pudru
120 g migdałów posiekanych lub w słupkach
skórka otarta z cytryny
370 g mąki
4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka
1 surowe żółtko
szczypta soli
DO OZDOBIENIA
wiśnie, czereśnie lub truskawki z konfitury
LUKIER
100 g cukru pudru
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka gorącej wody
Wykonanie:
W misce utrzeć na puch masło. Dodać cukier, migdały, skórkę cytrynową, mąkę, żółtka i sól. Zagnieść w misce lub na stolnicy jednolite w konsystencji ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
2/3 ciasta rozwałkować na grubość palca i wyłożyć nim blachę. Z pozostałego ciasta wytoczyć wałeczki grubości ołówka i ułożyć na cieście równomierną kratkę. Mazurek można posmarować surowym żółtkiem. Piec w temperaturze 180 – 190oC na jasnozłoty kolor.
Gdy mazurek ostygnie do kratek włożyć dobrze odsączone owoce z konfitury. Całość polać lub posmarować za pomocą pędzelka lukrem.
(Przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry)
KEKS „WIECZNY” NA BIAŁKACH
Przepis od Marty Karpińskiej z Civitas Christiana Warszawa
Składniki:
1 szklanka białek (można też użyć całych jajek)
1 ½ szkl. cukru
1 szkl. stopionego masła ( = 1 kostka)
¾ szkl. ciepłego mleka
cukier waniliowy
3 szkl. mąki + czubata łyżeczka proszku do pieczenia (wymieszać z mąką)
dużo drobno pokrajanych bakalii (rodzynki, różne orzechy, suszone morele, suszone śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie i ananas, daktyle, figi etc.) obsypanych mąką
Wykonanie:
Białka wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy – ubić mikserem. Następnie wlać przestudzone masło; stale miksując dolewać po trochu mleko i dosypywać mąkę z proszkiem.
Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką.
Wlać ciasto do blaszek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec mniej więcej 45 min. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto się dopiekło.
Ciasto świetnie nadaje się do zamrażania i wykorzystania, gdy inne świąteczne przysmaki zostaną już zjedzone.
Smacznego! Polecamy też nasze inne sprawdzone przepisy na Wielkanoc
/mdk