(Za)krótko: O jedzeniu robaków

2023/02/3
Sutowicz za krotko
Grafika Mariusz Huk

Piotr Sutowicz porusza temat nowych przepisów unijnych, które dopuszczają owady do spożycia. Jakie konsekwencje mogą mieć takie działania? O tym usłyszycie tym razem może nieco za długo, jak sam autor przyznaje, w serii felietonów (Za)krótko.

Od 24 stycznia na terenie UE dopuszczono do produkcji i sprzedaży mąkę ze świerszczy. Do niedawna bywała ona sprzedawana jako pokarm dla ptaków, gadów i płazów.

Z kolei 6 stycznia Komisja Europejska zatwierdziła również wprowadzenie na rynek konsumencki mrożonych past, suszonych i sproszkowanych larw Alphitobius diaperinus, zwanych też czarnym chrząszczem ściółkowym. 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał również larwy mącznika młynarka za bezpieczne i w zatwierdzonych formach są one obecnie dopuszczone jako składniki kilku produktów spożywczych przeznaczonych dla ogółu populacji.

Nie wiem, ile czasu upłynie nim owadzie dodatki spożywcze zagoszczą w naszych ciasteczkach, makaronach i zupkach instatnt, ale mam przeczucie, że chyba nie za dużo. Oczywiście skład owych produktów będzie podawany, malutkim oczywiście druczkiem, kto to będzie czytał? Ano prawie nikt, a więc już niedługo konsumpcja takich rzeczy stanie się normą, przyzwyczaimy się, za niedługo ktoś zapyta: dlaczego ktoś kiedyś robił z tego jakiś problem? Tak się zmienia obyczaje i kulturę - wskazuje Piotr Sutowicz.

Cały felieton poświęcony jedzeniu robaków możecie przesłuchać tutaj:

 
/ab
CCH 4989 2 kwadrat

Piotr Sutowicz

Historyk, zastępca redaktora naczelnego, członek Katolickiego Stowarzyszenia „Civitas Christiana”.

Zobacz inne artykuły o podobnej tematyce
Kliknij w dowolny hashtag aby przeczytać więcej

#jedzenie #żywność #Unia Europejska #sutowicz
© Civitas Christiana 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie: Symbioza.net
Strona może wykorzysywać pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych.
Warunki przechowywania i dostępu do cookies opisaliśmy w Polityce prywatności. Więcej